Fri. Jul 19th, 2024

U Sofiji (Bugarska), održano je Svetsko prvenstvo u Ritmičkoj gimnastici. Učestvovale su takmičarke iz 61 zemlje. U individualnoj konkurenciji je bilo 157 ritmičarki, a u grupnim vežbama 36 ekipa.

Napravljen je rezultatski napredak sa mladim vežbačicama, uprkos tome što su u Srbiji uslovi za treniranje daleko lošiji od uslova koje imaju gotovo sve zemlje, sa nedovoljnim brojem sati treninga i što nema sredstava za odlazak na takmičenja u onoj meri u kojoj je to neophodno za sticanje iskustva za ovako velika takmičenja. Za sada je to samo neverovatna ljubav i želja i trenera i vežbačica.

Možemo biti zadovoljni pomakom koji je napravljen i sa boljim uslovima sigurno ti pomaci mogu da budu i mnogo veći i brži. Ovo je prvi put da smo učestvovali u kompletnom sastavu, u timskom takmičenju i sa grupnom vežbom. Takođe, seniorska grupna vežba Srbije je prvi put učestvovala na svetskim prvenstvima.

Nastasija Gvozdić je propustila prvi deo sezone zbog povrede, a Andrijana Blažić, Jelisaveta Mitrović i seniorska grupna vežba su u pripremnom periodu učestvovale na samo jednom međunarodnom takmičenju.

Veliki je trud i napor uložen da imamo grupnu vežbu, a sa boljim uslovima bismo mogli da govorimo i o boljim rezultatima. Ovako, ostaje uspeh da smo se uopšte pojavili u punom sastavu, što su svi ostali veoma pozitivno ocenili i dali nam podstrek da idemo dalje. To će nažalost biti veoma teško, ako se ne obezbede adekvatni uslovi za rad.

Srbiju su u Sofiji predstavljale sledeće vežbačice:

Seniorke individualno – Nastasija Gvozdić (4 vežbe), Andrijana Blažić (4 vežbe) i Jelisaveta Mitrović (2 vežbe), sve tri su iz kluba Ritam iz Beograda.

Seniorska grupna vežba – Lana Radović i Nađa Vlahović (klub Ritam Beograd), Una Radović i Marija Stefanović (klub Ritam-Pinki Beograd), Iva Andrić (klub Tim Beograd) i Teodora Jakovljević (klub Radnički Beograd).

REZULTATI

  • Seniorke individualno:

Višeboj (120 takmičarki) – 81. mesto Nastasija Gvozdić, 89. mesto Andrijana Blažić

  • Po rekvizitima:

Obruč (150 takmičarki) – 114. mesto Andrijana Blažić, 120. mesto Nastasija Gvozdić, 125. mesto Jelisaveta Mitrović

Lopta (149 takmičarki) – 93. mesto Nastasija Gvozdić, 114. mesto Jelisaveta Mitrović, 124. mesto Andrijana Blažić

Čunjevi (110 takmičarki) – 51. mesto Andrijana Blažić, 63. mesto Nastasija Gvozdić

Traka (110 takmičarki) – 62. mesto Nastasija Gvozdić, 95. mesto Andrijana Blažić

Ekipno je naša reprezentacija zauzela 33. mesto od 39 ekipa.

  • Seniorska grupna vežba (od 36 ekipa):

Vežba 3 lopte i 2 vijače 34. mesto, a vežba 5 obručeva, 35. mesto. U višeboju ukupno 35. mesto.

By gss2018