Thu. Jul 18th, 2024

Srpski gimnastičari ostvarili su zapažene rezultate na dva prestižna Svetska kupa u muškoj sportskoj gimnastici održana u februaru – u Kairu (Egipat) i Cottbusu (Nemačka), osvojivši prve bodove za kvotu Olimpijskih igara. Ivan Dejanović se posebno istakao na vratilu, plasiravši se na 13. mesto na Svetskom kupu u Kairu i time osvojio vredne bodove za Olimpijske igre u Parizu.
Na takmičenju u Kairu, Petar Vefić je nastupio na razboju, dok je Ivan Dejanović briljirao na vratilu. Cilj plasmana u prvih 16 gimnastičara koji osvajaju bodove za kvotu Olimpijskih igara ispunio je Dejanović, dok cilj plasmana u finale po spravama nije ostvaren, iako je Ivanu malo nedostajalo za ostvarenje tog cilja. Takmičenje u Kairu bilo je rekordno po broju učesnika, sa 70 zemalja sveta, a na vratilu je učestvovalo 10 osvajača medalja sa Olimpijskih igara, prvenstava sveta i Evrope.

U Cottbusu, Petar Vefić i Vlada Raković su nastupili na razboju, Dušan Đorđević na parteru i preskoku, a Ivan Dejanović ponovo na vratilu. Cilj plasmana u prvih 16 gimnastičara koji osvajaju bodove za kvotu za Olimpijske igre nije ostvaren, kao ni cilj plasmana u finale po spravama. Takmičenje u Cottbusu bilo je još posećenije od Kaira, sa učešćem 73 zemlje sveta.

Petar Vefić ima potencijal za plasman među 16 gimnastičara koji osvajaju bodove, dok se od Vlade Rakovića očekuje da stabilizuje i poveća težinski sastav na razboju. Dušanov nastup na parteru ocenjen je veoma pozitivno, a Ivan Dejanović je i na ovom takmičenju bio blizu plasmana među 15 najboljih gimnastičara.

Očekivanja od srpskih gimnastičara su velika, a njihov kvalitet pruža mogućnosti za visoke plasmane na razboju i vratilu. Nakon ovih takmičenja, srpske gimnastičare očekuju nova nadmetanja na kojima će imati priliku da ostvare još bolje rezultate i približe se plasmanu na Olimpijske igre u Parizu – SVETSKI KUPOVI U BAKUU (AZERBEJDŽAN) I DOHI (QATAR), kao i EVROPSKO PRVENSTVO U RIMINIJU (ITALIJA).

By gss2018