Tue. Jun 25th, 2024

Od 23. do 26. maja 2024. godine, reprezentacija Srbije nastupila je na Svetskom čelendž kupu u Varni sa četiri takmičara u muškoj i tri takmičarke u ženskoj konkurenciji.

Muška sportska gimnastika
U muškoj konkurenciji, Srbiju su predstavljali:
– Dušan Đorđević na parteru i preskoku
– Petar Vefić na parteru, krugovima i razboju
– Ivan Dejanović na vratilu
– Srećko Stojadinović na krugovima

Gimnastičari su imali izuzetno dobre nastupe, što je rezultiralo plasmanom u dva finala. Ivan Dejanović je ušao u finale na vratilu, dok se Petar Vefić plasirao u finale na razboju. Dušanu Đorđeviću finale je izmaklo za 1,5 desetih delova boda.
Petar Vefić se plasirao u finale na razboju sa veoma visokom ocenom 14.10, što je prva ocena srpskih gimnastičara iznad 14 na međunarodnim takmičenjima. Obojica finalista su osvojila četvrta mesta u svojim disciplinama. Ivanu Dejanoviću je nedostajalo samo 3 stotih delova boda do trećeg i 4 desetih delova boda do prvog mesta. Petru Vefiću je nedostajalo samo 4 desetih delova boda do trećeg mesta.

Ženska sportska gimnastika
U ženskoj konkurenciji, Srbiju su predstavljale:
– Tara Stefanović na parteru
– Tara Drakulić na gredi i parteru
– Nina Šabić na preskoku i gredi

Iako nastupi naših gimnastičarki nisu bili toliko zapaženi kao kod muškaraca, važno je napomenuti da su ove mlade takmičarke tek prošle godine počele da se takmiče u seniorskoj konkurenciji. Od njih se očekuju znatno bolji rezultati u budućnosti.

Reprezentacija Srbije, naročito u muškoj sportskoj gimnastici, još jednom je pokazala svoju konkurentnost na međunarodnoj sceni, što je obećavajući znak za buduće uspehe na međunarodnim takmičenjima.
Nakon ovog uspešnog nastupa u Varni, reprezentaciju Srbije očekuje još jedan Svetski čelendž kup u Kopru, koji će se održati od 30. maja do 2. juna 2024. godine.

By gss2018