Sat. Dec 2nd, 2023

Predsednik SO MSG GSS

Jakob Matić
Jakob Matić

Jakob Matić je rođen 2. februara 1962. godine u Sonti.

ŠKOLOVANJE:

Osnovnu školu završava u Sonti, prve dve godine srednje škole pohađao u Apatinu, nakog čega se seli u Sombor i tamo nastavlja svoje školovanje, gde je i maturirao 1981. godine. Iste te godine upisuje Fakultet fizičke kulture u Novom Sadu, na kome je i diplomirao i stekao zvanje „Profesor fizičkog vaspitanja i diplomirani trener sportske gimnastike“.
1992. godine u Kijevu, Ukrajina, polaže ispit za međunarodnog sudiju u Muškoj sportskoj gimnastici i dobija licencu – „Brevet“ – FIG-e (Međunarodne gimnastičke federacije). Od 1992. godine, licencu za suđenje na međunarodnim takmičenjima obnavljao je 1997., 2001., 2006., 2009. i 2013. godine.
Govori ruski jezik na nivou maternjeg jezika i ima pasivno znanje engleskog jezika.

SPORTSKA KARIJERA:

Sportskom gimnastikom počeo se baviti u osnovnoj školi u okviru školske sekcije za nastup na takmičenju u sistemu SOŠO Vojvodine. U trećem razredu srednje škole počinje da trenira u gimnastičkom društvu „Kamenko Gagrčin“ iz Sombora kod trenera Stevana Mađara. Za ovo društvo se takmičio dve godine u kategoriji seniora na Prvenstvima Vojvodine.
Po završetku srednje škole, upisom na FFK i odsluženjem vojnog roka, krajem 1982. godine, počinje da trenira u Gimnastičkom klubu „Vojvodina“ iz Novog Sada. Godine 1983. član je seniorske klubske ekipe koja je na Prvenstvu SFRJ osvojila prvo mesto. Kao aktivni takmičar učestvuje na brojnim državnim prvenstvima, domaćim i međunarodnim turnirima.

PROFESIONALNA KARIJERA:

Rad u sportskoj administraciji
Za vreme studiranja uključuje se u trenerski rad sa najmlađim kategorijama kojima je Gimnastički klub „Vojvodina“ organizovao treninge. U isto vreme od strane GKV angažovan je za administrativno-organizacione poslove, i od 1985. godine postaje tehnički sekretar kluba. Godine 1992., GKV promenio je ime u Sokolsko društvo „Vojvodina“. Poslove tehničkog sekretara obavljao je do 1996. godine, kada je imenovan za direktora Društva. Kao direktor Društva radio je do 2007. godine.
Od 1997. do 2009. godine je Sportski direktor Muške sportske gimnastike Gimnastičkog saveza Jugoslavije, GSSCG, odnosno GSS, a od 2009. godine, do danas, predsednik je Stručnog odbora Muške sportske gimnastike GSS.
Učestvuje u obnovi Sokolskog pokreta u Srbiji i nosilac je Povelje Saveza Soko Srbije za izuzetan doprinos u obnavljanju, afirmaciji i razvoju Sokolskog pokreta. Od obnove Saveza Soko Srbije do 2014. godine načelnik je Saveza. Bio je trener gimnastičara na Sokolskom sletu u Pragu 2000. godine.
Od 2014. godine je Predsednik Saveza Soko Srbije.

Sudija Muške sportske gimnastike
Nacionalni sudija GSJ od 1989.godine. Međunarodni sudija sa „Brevet“ licencom od 1993.g. (od 8. do 13. ciklusa FIG-e). Od 1993.g. do 2004.g. rukovodi sudijskom organizacijom GSJ, GS SCG, GSS. Od značajnijih međunarodnih takmičenja kao sudija učestvuje na Univerzijadi u Bangkoku (Tajland) 2007. godine, Prvenstvu Evrope u Bernu (Švajcarska) 2016. godine, i na nekoliko čelendž Kupova.

Rad kao trener
Od avgusta 1988. godine profesionalni je trener Muške sportske gimnastike u Gimnastičkom klubu „Vojvodina“, odnosno Sokolskom društvu „Vojvodina“ Novi Sad. Od samog početka trenerskog rada, gimnastičari sa kojima je radio, redovno je osvajao trofeje na nacionalnim prvenstvima i u sistemu domaćih takmičenja, kao i plasmane na međunarodnim turnirima sa mlađim kategorijama. Od 1996. godine trener je seniora SDV, a od 1997.g. i reprezentacije Jugoslavije odnosno SCG i GSS. Za svoje ostvarene trenerske rezultate dobitnik je velikog broja priznanja od Gimnastičkog saveza Jugoslavije, SCG i Srbije, za najboljeg, odnosno najuspešnijeg trenera u Srbiji u seniorskoj i juniorskoj kategoriji.
Bio je trener seniorske reprezentacije Jugoslavije, odnosno SCG, na Prvenstvima sveta u Lozani (Švajcarska) 1997.g., Tjencinu (Kina) 1999.g. i Los Anđelesu (SAD) 2003.g., zatim na Prvenstvima Evrope u Bremenu (Nemačka) 2000.g., Patrasu (Grčka) 2002.g. i Ljubljani (Slovenija) 2004. godine. Na Prvenstvu Evrope u Volosu (Grčka) 2006. godine je trener juniora. Trener na Univerzijadama u Kataniji (Italija) 1997.g., Pekingu (Kina) 2001.g. i Beogradu 2009. godine.
Šef delegacije i trener seniora i juniora na Prvenstvu Evrope u Sofiji (Bugarska) 2014. godine.

Kontakt : somsg@gssrb.rs i jakob.matic@gssrb.rs