Tue. Jun 25th, 2024

Trenerski seminar TRA je održan 3. jula 2021. godine u Beogradu na splavu „Skakaonica“ na dunavskom keju iza Kule Nebojša.

Predavači na seminar su bili: Miloš Đorđević – Koordinator TRA GSS i Raša Dejanović. Obojica poseduju sertifikate o pohađanom TRA trenerskom seminaru EVROPSKE GIMNASTIKE.

Na seminaru je prisustvovao 15 trenera. Pored polaznika seminara, događaju su prisustvovali i takmičari SD „Beograd“ Matica, koji su pomogli, kao demonstratori, pri uvežbavanju tehnika asistencije polaznika seminara.

Seminar se sastojao, u manjoj meri, od teorijskog i dominantno od praktičnog dela. U prvom delu bilo je reči o bezbednosnim procedurama i preporukama koje se primenjuju pre (inspekcija opreme) i za vreme treninga (ispravna odeća, bez metalnih šnala, minđuša, vezana kosa…). Nakon toga sledilo je upoznavanje sa igrama za stvaranje osećaja pri skakanju i oslobađanju od straha, zatim osnovni elemetni i tehnike. Svaki segment seminara bio je prvo detaljno objašnjen, zatim demonstriran i na kraju je svako od polaznika i praktično prošao kroz svaki od ovih segmenata, isprobao i usvojio osnovne tehnike asistiranja.

Među osnovnim tehnikama obrađen je, pre svega, opruženi skok („straight jump“), zatim skokovi bez rotacije: zgrčka, raznoška i prednoška. Nakon toga obrađeni su skok na leđa („back drop“) i sok na stomak („front drop“), kao najznačajniji elementi za učenje asistencija i dalju progresiju kod vežbača. Prikazane su još i asistencije za salto napred i nazad i nakon toga, na kraju seminara, usledila je demonstacija obaveznih sastava po kategorijama. Time je završen praktični deo i otvorena diskusija. U okviru diskusije novim licima je detaljno objašnjena i disciplina Mala trambulina i njene prednosti. Takođe su predstavljene i planirane izmene u propozicijama MT, koje će na snagu stupiti u septembru ove godine.

Seminar je protekao u izuzetno pozitivnoj atmosferi, gde su učesnici bili izuzetno motivisani da saznaju nešto novo i podele svoja iskustva između sebe.

By gss2018