Tue. Jun 25th, 2024

„Mikhail Voronin Cup“ je prestižno takmičenje u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici koju organizuje jedan od najuspešnijih gimnastičkih klubova Rusije, Gimnastički klub „Dinamo-Moskva“, pod pokroviteljstvom Gimnastičke federacije Rusije. Takmičenje se održava svake godine sredinom decembra, ovogodišnje izdanje je od 18. do 22. decembra. Takmičenje je postalo tradicionalno i održava se 23. put ove godine.

Takmičenje je dobilo svoje ime po jednim od najuspešnijih ruskih gimnastičara svih vremena, Mikhailu Voroninu, koji je u toku svoje karijere bio osvajač zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja na Prvenstvima Evrope, Prvenstvima Sveta i Olimpijskim igrama 1968. i 1972. godine. Nakon uspešne gimnastičke karijere, Voronin je postao trener reprezentacije, Predsednik Gimnastičkog kluba „Dinamo-Moskva“ i Predsednik Gimnastičke federacije Rusije.

Reprezentacija Gimnastičkog saveza Srbije redovno učestvuje na„Mikhail Voronin Cup“-u od 2012. godine. Na prošlogodišnjem izdanju, naši takmičari i takmičarke učestvovale su u velikom broju finala, najuspešniji plasman ostvarila je seniorka Aleksandra Rajčić, sa 4. mestom na dvovisinskom razboju.

Ove godine Srbiju će predstavljati senior Bojan Dejanović, junior i Petar Vefić i Nikola Jurković sa trenerom Vladimirom Drakulićem, seniorka Aleksandra Rajčić i juniorka Anđela Đurđević sa trenerom Aleksandrom Pandurov. Nadamo se nastupu u finalnim takmičenjima koja su na programu 21. decembra, posebno nakon osvajanja 9. mesta Petra Vefića na ovogodišnjem Prvenstvu Evrope za juniore u višeboju.

By gss2018