Tue. Jun 25th, 2024

Proteklog vikenda je, u organizaciji gimnastičkog kluba Ritam, u hali Slodes, završeno dvodnevno takmičenje na 11. Međunarodnom FIG turniru „Ritam kup“ koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Sekretarijata za sport i omladinu Beograda. Publika je imala priliku da uživa u nastupima 142 vežbačice iz 17 zemalja (BIH, Bugarske, Hrvatske, Italije, Izraela, Koreje, Mađarske, Moldavije, Nemačke, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Turske, Ukraine, Velike Britanije i Srbije).

Svojim odličnim vežbanjem, publiku je oduševila naša Nastasija Gvozdić i ovo je prvi put, za ovih 11 godina, da je takmičarka iz Srbije osvojila zlatnu medalju u seniorskoj kategoriji. Nastasija se izborila za prvu poziciju ispred Koreanke, Chaewoon Kim i Ruskinje, Angeline Škatove, u konkurenciji 25 takmičarki. Raduje činjenica da Nastasija podiže svoju formu, jer je očekuje učešće na Evropskom prvenstvu u Budimpešti od 19-21.05.2017. Uz nju, reprezentaciju Srbije na ovom Prvenstvu će činiti Tamara Obradović i juniorska grupna vežba u sastavu: Andrijana Blažić, Jelisaveta Mitrović, Isidora Marković, Anđela Mažibrada, Dunja Stanisavljević i Sofija Barjaktarević.

U ostalim kategorijama su dominirale takmičarke iz Rusije, a u najmlađoj kategoriji ritmičarka iz Ukraine. Od takmičarki iz Srbije, zapažene rezultate su ostvarile:

Kadetkinje, višeboj – Sandra Vlček 5. mesto, Jovana Jeftić 8. mesto i Nikolina Leković 9. mesto od 35 takmičarki.

Pionirke, višeboj – Daniela Vlček 2. mesto i Maša Tošić 4. mesto od 20 takmičarki. Maša Tošić je u vežbi obručem osvojila zlatu medalju.

Mlađe pionirke, bez rekvizita – Ivana Paripović 2. mesto od 7 takmičarki.

Trofej „Srđan Knežević“ koji se dodeljuje u znak sećanja na istaknutog novinara koji je tokom svoje karijere pratio i voleo ritmičku gimnastiku, ponela je ritmičarka iz Nemačke, Noemi Peschel.

Trofej „Olivera Radosavljević“ koji dobija trener najbolje seniorke, u spomen na ženu koja je, kao trener i pedagog, ostavila neizbrisiv trag u našoj ritmici, ove godine je osvojila Milena Reljin Tatić, trener Nastasije Gvozdić.

Turnir je u subotu, 22.04.2017., zvanično otvorio dr Nenad Popović, počasni predsednik Gimnastičkog saveza Srbije. Dr Popović je istakao značaj gimnastike kao sporta i važnost organizacije Ritam kupa za dalji razvoj naše ritmičke gimnastike, zatim se zahvalio na dolasku specijalnim gošćama – gospođi Eleni Nefedovoj (uvaženom, vrhunskom treneru i sudiji iz Rusije i vrhovnoj sutkinji Ritam kupa) i Olgi Kapranovoj (desetostrukoj prvakinji sveta u ritmičkoj gimnastici). Potom su njih troje, zajedno sa našom svetskom šampionkom u streljaštvu, Zoranom Arunović, dodelii priznanja učesnicama mlađih kategorija.

U nedelju, 23.04.2017., juniorkama, seniorkama i juniorskim grupnim vežbama, priznanja su dodelile Elena Nefedova i naša svetska šampionka u kajaku, Olivera Moldovan.

Na samom kraju, selektor i sudija reprezentacije Srbije, Milena Reljin Tatić, predstavila je prisutnima delegaciju Srbije koja će nas, zajedno sa njom, predstavljati na predstojećem Evropskom prvenstvu u ritmičkoj gimnastici:

Nastasija Gvozdić i Tamara Obradović, kao seniorke; juniorska grupna vežba; treneri – Tamara Baltić i Maja Mandić; trener juniorske grupne vežbe – Darija Mitrović; sudija – Jasmina Mančić.

Rezultati takmičenja: Ritam Kup 2017 i Mlađe kategorije

1. dan N. Popovic E. Nefedova Z. ArunovicDaniela VlcekJuniorke i SeniorkeNastasija Gvozdic 1Nikolina Lekovic 1Popovic 1Popovic 2Reprezentacija SRB sa Oliverom MoldovanSandra VlcekZorana i Popovic

By gss2018